Tévhit: Amikor a 6 hetes kontroll során kezelőorvosod mindent rendben talál és engedélyt ad, biztonságos visszatérni ahhoz a mozgásformához, edzésrutinhoz, amit várandósság előtt végeztél.

Legtöbb esetben a 6. hét körül megkapjuk a zöld lámpát a mozgást és a sportolást illetően. De mit jelent ez valójában? Mire vonatkozik igazából az engedély?

Tudtad, hogy szülést követően a kritikus gyógyulási periódus 12 hét? 12! És nem 6!

Sokan, nem használják ki az első 12 hét adta lehetőségeket és túl korán, túl intenzíven térnek vissza kedvenc edzésmódjukhoz, ezzel kockáztatva esetleges sérülések kialakulását. Még ha úgy is érzed, hogy tele vagy energiával, ott folytatni, ahol 9-10 hónapja abbahagytad, nem a legjobb döntés. Az, hogy milyen mozgásformát választasz a kezdeti hetekben, hatással lehet tested állapotára egész hátralévő életed során.

Kiemelek Neked néhány fontos gondolatot a témával kapcsolatban:

Mielőtt szülést követően visszatérnél az edzőterembe vagy a futópályára:

  • Szülést követően, vagy a szoptatás befejezése után 4 hónap szükséges ahhoz, hogy tested fokozatosan csökkentse a relaxin nevű hormon termelését. Mindaddig, míg a relaxin hormon szintje magas, a hasizmaid közötti kötőszöveti állomány még sérülékeny. Éppen ezért hangsúlyozandó alternatív, fokozatosan nehezedő, az alapoktól induló hasizomgyakorlatok beiktatása a szülést követő időszakban lévő anyukának.
  • Teljesen mindegy, hogy milyen jól mutat egy közelmúltban szült édesanya, fitFluencer, akit régóta követsz a közösségi médián, miközben arról mesél, hogy nagyon is biztonságos 3 héttel a szülést követően felülésekkel erősíteni a hasadat, hogy újra „szép lapos” legyen, jusson eszedbe, hogy a hagyományosnak mondható felülések, csavarodások, plank-gyakorlatok az első 12 hétben nem képezik részét a repertoárnak, és nem azért, mert nem tudnád őket megcsinálni (természetesen képes vagy rá), hanem azért, mert ezzel növeled annak az esélyét, hogy szülést követően szétnyílt hasizom vagy más komplikáció kialakuljon nálad, amit amúgy elkerülhettél volna kis türelemmel. 
  • Amennyiben a 12. hét után is azt tapasztalod, hogy a hasizmaid eltávolodtak, és laza a köldök körüli kötőszövetes állomány, esetleg diszkomfort érzeted van a hasi, gátizomzati, vagy derék tájékon, továbbra is módosítva végezd a gyakorlataidat, és olyan trénerrel vagy gyógytornásszal dolgozz, aki a szülést követő időszakra is specializálódott és segítheti a gyógyulási folyamatot. 
  • Még ne menj el kocogni egyet! Nincs még itt az ideje. Függetlenül attól, hogy természetes úton szültél, vagy császármetszésed volt, továbbra is dolgoznod kell a gátizomzatoddal. A medencefenék és a gátizomzat sérülését nem feltétlenül a szülés ténye okozza. A szülést megelőző hónapok során, az erre a területre nehezedő súly és nyomás az, ami gyengíti az izomzatot. Szülést követően ezeknek az izmoknak is szükségük van pihenésre és regenerációra. Ha túl hamar kezdünk ún. „high impact” edzést (ilyen a futás, ugrálás, szökdelés), akkor növeljük a szervsüllyedés kialakulásának esélyét. 

Mindezen felsorolás csak a jéghegy csúcsát jelenti, amikor a szülést követő sportolás témájáról beszélünk. 

Én elkötelezetten tanítok minden nőt, álljon akár a várandósság előtt, vagy várandósan, illetve a szülést követő időszakban, arra, hogyan tud vigyázni testére a várandósság alatt, és hogyan tud elérni a regenerációban odáig, amikor már biztonsággal tud sportolni gyakorlatilag bármit, mert megvan a kellő ismerete és testtudata ahhoz, hogy a „saját maga edzője” lehessen. 

Ha szülést követő időszakban vagy keress bátran és megtanítom Neked, hogyan tudsz vigyázni magadra.